Indoor

Tehničke karakteristike

Prednosti i mane digitalnog tiska

U općem trendu digitalizacije i digitalni tisak je sve prisutnije rješenje u grafičkoj industriji. Osnovna je karakteristika digitalnog tiska nizak fiksni trošak te stoga predstavlja idealan izbor za tisak manjih naklada ili većeg broja različitih predložaka.

Ukoliko vam je potreban samo jedan primjerak ili nekoliko različitih, pa čak i veća serija, zbog brzine, kvalitete i povoljne cijene digitalni je tisak pravi izbor.

InkJet Tehnologija

Inkjet tehnologija

Inkjet tehnologija je danas tehnologija koja se koristi u digitalnom tisku velikih formata. Osnovni princip je vrlo jednostavan – kapljice tinte (vrlo malog volumena koji se mjeri u picolitrama) se izbacuje iz glave za printanje (pljucka) i na taj način dolazi u kontakt sa tiskovnim medijem tj. podlogom.

Kao potisak za izbacivanje tinte danas su najprisutnije dvije metode tj. tehnologije – termalna i mehanička. Termalna funkcionira tako da se mikrokomora sa tintom zagrije (tj. “zakuha”) i na taj način biva izbačena iz glave za printanje. Koristi se u digitalnom tisku gdje je potrebna vrlo visoka i postojana kvaliteta ispisa.
Mehanička tj. piezzo metoda koristi piezzo efekt koji se sastoji u tome da kristal pod električnim utjecajem mijenja svoju dimenziju te na taj način potiskuje tintu. Koristi se u digitalnom tisku gdje se koriste zahtjevnije vrste tinte, poput solvente.
Mi koristimo obje tehnologije u pružanju usluge ispisa velikih formata.

UV Tisak

UV tisak je najmodernija (pod)vrsta inkjet tiska koja se počela primjenjivati u digitalnom tisku velikih formata unatrag nekoliko godina.
Razlikuje se od drugih podvrsta iz više razloga:
Sušenje: kapljice tinte se fiksiraju u roku od 0,2 sekundi nakon tiska, neovisno o brzini. Sušenje se obavlja putem posebnih UV lampi čija valna duljina emitiranog UV svjetla odgovara fotokemijskim receptorima koji se nalaze u tinti. Time je omogućena znatno veće brzine tiska jer brzina sušenja ne ovisi o brzini tiska.
Kapljica tinte nema “vremena” da se razlije pa je time i sama preciznost tiska puno veća (tzv “dot placement”) čime se postiže bolja kvaliteta.
Interakcija sa podlogom: tinta ne “ulazi” u materijal kao sto je to slučaj sa solventnom i vodenom bazom tinti. Ona se fiksira (polimerizira) na površini materijala čime se postiže puno bolja konzistentnost boje na širem rasponu materijala (otisak je ujednačeniji na različitim materijalima).
Gore navedeni razlozi omogućuju da UV tehnologijom možemo tiskati na različite materijale, krute i fleksibilne i uz jedinstvenu prednost koju posjedujemo – digitalni tisak bijele boje.
Pored navedenih prednosti mora se naglasiti da je UV tehnologija ekološki puno prihvatljivija od solventne jer je neusporedivo manja emisija štetnih tvari.

Solvent Based tisak

Osnovne su karakteristike ove tehnologije trajnost ispisa i mehanička otpornost na vanjske uvjete i atmosferu, ali uz vrlo prihvatljivu cijenu.Najčešče se primjenjuje za ispis namijenjen vanjskim uvjetima (plakati, …). Materijali koji se koriste kod tiska solventnom tehnologijom su:
vinilne folije (mat, sjajna, prozirna, backlit, perforirana, …); cerade (frontlit, backlit, …); banner materijali; papiri

Ovu tehnologiju nazivamo i digitalnim sitotiskom zbog sličnosti u kemijskom sastavu boje. Koristi se pigment rastopljen u razrijeđivaču (solventu). Tijekom tiska pigment boje u otapalu penetrira u strukturu tiskovnog materijala i tamo ostaje.

Kao podgrupa solventnog tiska posjedujemo i mild-solvent tisak kojeg odlikuje nešto manja brzina tiska i viša rezolucija.

Sublimacijski tisak

Sublimacijski tisak spada u još jednu podgrupu inkjet tiska. Njegova glavna karakteristika, po kojoj je i dobio ime je to što se završni stupanj u procesu tiska zasniva na prijelazu tintnih čestica iz krutog u plinovito stanjem bez tekućeg stanja kao međufaze. U praksi to znači da se sublimacijska boja otisne inkjet putem na tkaninu ili papir te se onda u preši pod visokim pritiskom i temperaturom (cca 200 stup. C) prenosi na materijal gdje se polimerizira (sjedinjuje) sa molekulama tkanine i postaje njezin neodvojivi dio. Na taj način boja postane puno intenzivnija i otporna na mehaničke utjecaje, pranje, peglanje…
Isto tako se sublimacijskim postupkom boja može prenijeti sa papira na različite predmete, od kape do olovke ili mobitela …